. bankın altında

Adam parka girer. Bir banka oturur. Gri saçlı ve gri sakallı adamın üzerinde gri bir mont, gri bir pantolon, gri bir kazak vardır.

Adam önüne bakar. Çocukların attığı topu görmez. Top adamın bacağına çarpar. Adam bacağına bakar. Ayağıyla topu geri gönderir. Önüne bakar. Çocuklar topu alır ve koşarak uzaklaşırlar. Adam hiçbir şey söylemez. Uzaklaşan çocuklara bakmaz. Önüne bakar.

Her gün, parka gelir adam. Her zaman aynı bankta oturur. Çocuklar onun yakınlarına gelmezler.

Bir gün, adam parka girer, bankın yanına gelir. Bir şey vardır, bankın altında. Adam yaklaşır ve bankın altına bakar. Yuvarlak bir çift göz ona bakar. Kımıldaşan, kıpırdaşan yuvarlak minik bir baş. Kapkara tüyler, yeşil ve mor yansımalarıyla. Bir karga.

Adam emin olamaz. Kuş ürkek, ama uçmaz. Uçamaz. Kanatlarından biri kaskatı kesilmiş. Kırılmış bile olabilir kanadı. Adam banka oturur. Diğer ucuna doğru bankın, kuştan uzağa. Önüne bakar. Ara sıra, bankın altındaki kargaya bakar. Karga geri bakar ona. Adam kargaya bakar. Karga adama.

Ertesi gün, adam parka girer. Elinde bir çanta vardır. Karga hala bankın altındadır. Daha az kıpırdaşır başı. Adam eğilir. Çantasından küçük bir kase, bir şişe su ve bir parça ekmek çıkarır. Suyu kaseye boşaltır. Ekmekleri ufalar eliyle. Kaseyi ve ekmek kırıntılarını karganın yanına bırakır. Yavaş yavaş, ürkütmemek için kargayı. Adam banka oturur. Kargaya bakar, yemeye ve içmeye koyulmuş olan.

Birkaç gün boyunca, kargaya yiyecek ve içecek getirir adam. Adamı selamlar karga küçük bir çığlıkla.

Bir gün, karga bankın altında yoktur. Adam sağına soluna ve etraftaki ağaçlara bakınır. Onu göremez. Banka oturur. Önüne bakar.

Birdenbire, küçük bir çığlık duyar. Karga hemen önündedir. Uçar. Bankın üzerine sıçrar ve adama yaklaşır. Adam çantasından bir parça ekmek çıkarır. Ekmek kırıntılarını yanına bırakır. Karga ekmek kırıntıları atıştırır. Çocuklar yaklaşır, kargaya bakarlar ekmek kırıntılarını atıştıran. Adam bir parça ekmek uzatır çocuklara.

Her gün, adamı selamlar karga ve adam kargayı.
Her gün, çocuklar yakınlara gelir.
Her gün, gülümser adam.


Héloïse yazdı.
Julie resimlendirdi.
Baku çevirdi.

Murat’ın seslendirdiği yazının kaydını da dinleyebilirsiniz
Bu yazının Fransızca, Arapça, Arjantin ve İngilizce versiyonlarını da okuyabilirsiniz.

Kitapçık olarak çıktısını almanız da mümkün. (Siyah-beyaz, arkalı önlü, A4 formatında – Çıktı alırken, sayfa kenar boşluklarına dikkat etmenizi tavsiye ederiz.)